Συνέντευξη στο Larissanet.gr

Συνεντεύξεις

Larisa Dog Academy: Αγαπάς τον σκύλο σου – Εκπαίδευσέ τον χωρίς βία

Larisa Dog Academy: Αγαπάς τον σκύλο σου – Εκπαίδευσέ τον χωρίς βία
Ουσιαστικά σας εκπαιδεύουμε πως να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας
Ο Νίκος Μπούζης, εκπαιδευτής και υπεύθυνος της Πρότυπης Σχολής Εκπαίδευσης Σκύλων «Larisa Dog Academy» μιλάει στη larissanet για την σωστή εκπαίδευση ενός κουταβιού ή ενός ενήλικου σκύλου. Αποφοίτησε επιτυχώς από την σχολή Κ9 doorways, συνέχισε την μετεκπαίδευση του διευρύνοντας τις γνώσεις και τις δυνατότητές του συνεχώς. Επιπλέον παρακολουθεί σεμινάρια και άλλων καταξιωμένων εκπαιδευτών πάνω σε νέες και καινοτόμες μεθόδους εκπαίδευσης σκύλων όπως ο Fred Hassen ιδιοκτήτης της σχολής ”sit means sit” μία από τις μεγαλύτερες σχολές της Αμερικής. Η σωστή εκπαίδευση των σκύλων σε πραγματικές συνθήκες, με σύγχρονες μεθόδους και χωρίς χρήση βίας, η ομαλή συμβίωση και συνύπαρξη ιδιοκτήτη σκύλου και η συνεχής υποστήριξή τους, είναι ο λόγος που οδήγησε τον Νίκο στην δημιουργία της Πρότυπης Σχολής Εκπαίδευσης Σκύλων «Larisa Dog Academy». Σκοπός είναι να βοηθήσει η εκπαίδευση, ώστε να γίνει ο σκύλος σας πιο ισορροπημένος, χαρούμενος και ασφαλής.
Ιδανικά η εκπαίδευση ξεκινά από την πρώτη ημέρα της συμβίωσή μας
Τι διαφορετικό κάνετε σε επίπεδο εκπαίδευσης; Μιλάμε για εκπαίδευση κατ’ οίκον. Είναι πολύ σημαντική διαφορά. Ο ιδιοκτήτης του σκύλου δεν χρειάζεται να φύγει από τον χώρο του. Έτσι καταρχήν κερδίζει χρόνο. Πάμε εκεί και κάνουμε την εκπαίδευση του σκύλου. Οι άνθρωποι πλέον δεν έχουν την πολυτέλεια να χάνουν το χρόνο τους. Το ότι εκπαιδεύεται ο σκύλος στον χώρο του είναι σημαντικό; Δεν θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχει μεγάλη διαφορά. Είτε στο χώρο του είτε αλλού, είμαστε εκεί για να τον εκπαιδεύσουμε καλύτερα. Αλλά πρέπει και στον χώρο του να εκπαιδευτεί και σε άλλα μέρη για να μάθει να εκτελεί τις εντολές και να ακούει το αφεντικό του παντού. Κάποιοι νομίζουν ότι μαθαίνοντας μόνον κάποιες εντολές στον σκύλο φτάνει για να το εκπαιδεύσουν. Όμως η εκπαίδευση είναι πολλά περισσότερα.
Τι είναι λοιπόν σωστή εκπαίδευση για τον κάθε σκύλο; Η εκπαίδευση είναι ο τρόπος ώστε να εισάγουμε τον σκύλο στον ανθρώπινο κόσμο με τέτοιο τρόπο ώστε να καταλάβει τι θέλουμε από εκείνον. Από την άλλη πρέπει να εξηγήσουμε στον ιδιοκτήτη τις ανάγκες του σκύλου του, ώστε να έχουν μια  ποιοτική ζωή και αρμονική συμβίωση μεταξύ τους. Οι εντολές είναι σημαντικές. Είναι το μέσο για να εκπαιδευτεί καλύτερα ο σκύλος μας. Παράλληλα οι εντολές και ο τρόπος εκπαίδευσης σε κάθε σκύλο προσαρμόζεται ανάλογα με τον χαρακτήρα του και το τι θέλουμε από αυτόν. Επίσης μπορεί να χρειαστεί να διορθώσουμε προβλήματα συμπεριφοράς, όπως  μια απλή φοβία ή ενίσχυση αυτοπεποίθησης , έως και επιθετική συμπεριφορά.
Η εκπαίδευση είναι πολλά περισσότερα από απλές εντολές
Ο ιδιοκτήτης συμμετέχει στην εκπαίδευση; Ο ιδιοκτήτης πάντα συμμετέχει ενεργά, είναι μπροστά όταν κάνουμε την εκπαίδευση. Ουσιαστικά εκπαιδεύουμε  και τους ιδιοκτήτες ώστε να έχουν μια σωστή επικοινωνία με τον σκύλο τους, αλλά και τα κατοικίδια. Ουσιαστικά σας εκπαιδεύουμε πως να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας. Δεν υπάρχει καλύτερος εκπαιδευτής για τον σκύλο από το αφεντικό του, τον άνθρωπο που αγαπά περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.  Είναι πραγματικά πολύ σημαντικό κομμάτι της εκπαίδευσης καθώς αυτός (ο ιδιοκτήτης) θα είναι υπεύθυνος για τη  μετέπειτα συμπεριφορά του σκύλου σε όλο τον κύκλο της ζωής του. Για τον σκύλο, ο ιδιοκτήτης είναι όλος ο κόσμος του.
Πόσο εύκολο είναι να εκπαιδευτεί ένας σκύλος και πόσο χρονικό διάστημα χρειάζεται; Όλα τα σκυλιά εκπαιδεύονται σε όποια ηλικία, αρκεί να μην έχουν  προβλήματα υγείας τέτοια που δεν θα μας επιστρέψουν να προσχωρήσουμε στην εκπαίδευση. Όσο πιο νωρίς τον εκπαιδεύσουμε τόσο καλύτερα είναι, καθώς προλαμβάνουμε μελλοντικά προβλήματα. Από τους δύο μήνες και μετά μπορούμε να ξεκινήσουμε την εκπαίδευση. Είναι η ιδανική ηλικία. Η προεκπαίδευση κουταβιού βοηθάει το κουτάβι να κατανοήσει και έτσι να εισέλθει πιο ομαλά στον ανθρώπινο κόσμο. Μαθαίνει στον ιδιοκτήτη να κατανοεί τις ανάγκες του σκύλου ώστε να δημιουργηθούν οι ιδανικές συνθήκες για την συμβίωση μεταξύ τους. Οι πρώτες 7-16 εβδομάδες της ζωής του κουταβιού είναι αδιαμφισβήτητα οι σημαντικότερες της ζωής του. Είναι αυτές στις οποίες μπαίνουν οι βάσεις για την σωστή και μελλοντική του ανάπτυξη, προλαμβάνοντας και αποτρέποντας ανεπιθύμητες συμπεριφορές. Μπορούμε να τον εκπαιδεύσουμε από την πρώτη ημέρα που θα τον έχουμε και σε όποια ηλικία είναι. Έτσι θα μας εμπιστευτεί πιο γρήγορα και θα προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον.