Συμβουλές για σκύλους που μπορούν να γίνουν επικίνδυνες

Εκπαίδευση Σκύλων

Πολλοί νέοι αλλά και πιο έμπειροι ιδιοκτήτες σκύλων έρχονται αντιμέτωποι με διάφορες συμπεριφορές των σκύλων τους όπου δεν γνωρίζουν πως να αντιδράσουν ή να διορθώσουν ή και να τις ενισχύσουν κάποιες φορές. Έτσι δυστυχώς παρασύρονται από ανθρώπους που ¨ξέρουν¨ από σκύλους διότι κάποτε κατάφεραν μόνοι τους να κάνουν τον σκύλο τους σαν άνθρωπο, ή απλά κάποιοι νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα επειδή έχουν κι εκείνοι σκύλο. Αγνοούν όμως οτι κάθε σκύλος είναι διαφορετικός και δεν ισχύουν για όλους τα ίδια. Οι ιδιοκτήτες που ακούνε και εφαρμόζουν αυτές τις λάθος συμβουλές για σκύλους κάνουν τα πράγματα χειρότερα. Μπερδεύοντας τον σκύλο τους ή δημιουργούν τάσεις επιθετικότητας στη συμπεριφορά τους κάνοντας την επικίνδυνη για εκείνους και για τους γύρω τους.

Μερικές από αυτές τις συμβουλές για σκύλους που μπορούν να γίνουν επικίνδυνες είναι:

Λάθος συμβουλή 1:

Χτύπα τον με μια εφημερίδα αν κάνει κάτι λάθος.

Κάτι τέτοιο μπορεί να δημιουργήσει έναν σκύλο φοβικό.Σε βάθος χρόνου μαθαίνει να φοβάται οτιδήποτε κρατάμε στα χέρια μας που μοιάζει με εφημερίδα (ακόμη κι ένα καρβέλι ψωμί). Όταν γίνεται αυτό δημιουργείται  άγχος το οποίο μπορεί να μετατραπεί και σε επιθετικότητα. Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα όταν αυτό γίνεται σε ένα σκύλο που προορίζεται για φύλακας χώρου ή σωματοφύλακας. Στη περίπτωση αυτή τον καθιστά ουσιαστικά άχρηστο γι’ αυτή την δουλειά.  Ο σκύλος αυτός θα φοβάται οτιδήποτε κρατάει ο δράστης και επίσης επηρεάζει τη σωστή του κρίση.

Λάθος συμβουλή 2:

Πήγαινε τον εκεί που τα έκανε και τρίψε τη μούρη του στις ακαθαρσίες ενώ τον μαλώνεις.

Μια τέτοια αντιμετώπιση από μέρους του ιδιοκτήτη, και ειδικά σε λάθος στιγμή, δεν μαθαίνει ποτέ στον σκύλο τι έχει κάνει λάθος και πως πρέπει να το κάνει σωστά. Εκείνη την στιγμή δεν καταλαβαίνει ο σκύλος γιατί τον μαλώνουμε. Ούτε γιατί τον γεμίζουμε με ακαθαρσίες. Μας κοιτάζει τρομαγμένος και με απορία και όχι ενοχή οπως νόμιζουν κάποιοι. Ούσιαστικα του ασκούμε μπούλινγκ και δημιουργούμε τραυματικές εμπειρίες. Αυτό, μπορεί να του δημιουργήσει διαταραχές στην καθημερινή τουαλέτα του και γενικότερα στη συμπεριφορά του.

Λάθος συμβουλή 3:

Ύψωσε τη φωνή σου περισσότερο όταν τον μαλώνεις.

Ο τρόπος που θα διορθώσουμε και θα δείξουμε στο σκύλο μας οτι έχει κάνει λάθος πρέπει να γίνεται αφού του έχουμε δείξει πρώτα τον σωστό. Απαραίτητο είναι επίσης να μάθουμε να διαβάζουμε τον σκύλο μας, ώστε να μπορούμε αναλόγως να υψώσουμε ή να χαμηλώσουμε τη φωνή μας. Κάθε σκύλος έχει διαφορετικά όρια κι αν αυτά ξεπεραστούν μπορεί να δημιουργήσουμε έναν μόνιμα αγχωμένο και στη τσίτα σκύλο. Αυτό θα επηρεάσει μακροχρόνια τη συμπεριφορά του αρνητικά με ποικίλους τρόπους και σε διάφορες καταστάσεις.

Λάθος συμβουλή 4:

Θα μεγαλώσει και θα μάθει/θα ηρεμήσει.

Αυτή η συμβουλή, από μόνη της είναι λάθος και μπορεί να γίνει επικίνδυνη αν την εφαρμόσουμε χωρίς προϋποθέσεις. Δηλαδή αν ο σκύλος έχει λάθος ή επικίνδυνες συμπεριφορές και αφεθεί όπως είναι χωρίς βοήθεια περιμένοντας να ηρεμήσει ή να μάθει με τον καιρό, το μόνο που δεν θα γίνει, είναι ακριβώς αυτό. Μάλιστα τα πράγματα θα χειροτερέψουν. Εάν όμως ο ιδιοκτήτης δεχτεί βοήθεια από έναν ειδικό, τότε αυτή η συμβουλή θα ισχύσει και ο σκύλος όσο μεγαλώνει θα βελτιώνεται συνεχώς και η συμβίωση μαζί του θα γίνεται καλύτερη μέρα με τη μέρα.

Συμπέρασμα

Η ιδανική λύση σε όλα αυτά τα πιθανά προβλήματα είναι η πρόληψη. Αυτό μπορεί να γίνει με τη σωστή ενημέρωση και την εκπαίδευση. Έτσι θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες συμβίωσης μεταξύ ιδιοκτήτη και σκύλου.

 

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες.

Larisa Dog Academy
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6946275779