Βόλτα: 5 tips για να σταματήσει ο σκύλος να δαγκώνει το λουρί του

Συνεντεύξεις

Μια συμπεριφορά που εμφανίζουν ορισμένοι σκύλοι, είναι να δαγκώνουν και να τραβούν, κάποιες στιγμές, το λουρί τους κατά τον περίπατό τους.

Τι μπορεί να φταίει, και εκδηλώνουν αυτή τη συμπεριφορά;

«Αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης είναι να αναζητήσουμε την αιτία που το κάνουν ορισμένα σκυλάκια, και να το διορθώσουμε. Κι όχι να τα μαλώνουμε, καθώς έτσι δεν θα πετύχουμε τίποτα. Μάλιστα, κάποιες φορές τα πράγματα μπορεί να γίνουν πολύ πιο χειρότερα», επισημαίνει ο εκπαιδευτής σκύλων, Νίκος Μπούζης.

Ορισμένοι πιθανοί λόγοι που ένας σκύλος δαγκώνει το λουρί του

Ενδεικτικά, ο εκπαιδευτής σκύλων αναφέρει πέντε αιτίες που ο σκύλος στρέφεται προς το λουρί του και το δαγώνει.

1) πολλές φορές, ο σκύλος δεν έχει εξοικειωθεί σωστά με τον οδηγό – λουρί. Οπότε, δεν νιώθει άνετα, και εκδηλώνει άγχος και εκνευρισμό. Το δάγκωμα είναι ο τρόπος του για να εκτονωθεί.

2) αν δεν εκτονώνεται αρκετά ο σκύλος μας, υπάρχει περίπτωση να δαγκώνει το λουρί στη βόλτα, διότι θέλει να μας τραβήξει την προσοχή και να παίξουμε μαζί του.

3) όταν βγάζουμε βόλτα τον σκύλο μας, πρέπει να είμαστε «εκεί» και να αφιερώνουμε χρόνο στο να εκτονωθεί – να περάσουμε κι εμείς καλά μαζί του. Εάν δεν του δίνουμε σημασία, μιλάμε στο κινητό κατά τη διάρκεια της βόλτας, ένας τρόπος για να μας τραβήξει την προσοχή, είναι να δαγκώσει το λουρί.

4) ένας σκύλος μπορεί να δαγκώνει το λουρί του γιατί το επίπεδο της εκπαίδευσής του δεν είναι καλό, δεν είναι κοινωνικοποιημένος σωστά, δεν καλύπτεται η ανάγκη του για εκτόνωση, όπως, επίσης, δεν υπάρχουν όρια και κανόνες. Γενικά, δεν καλύπτονται οι βασικοί κανόνες ευζωίας του, ώστε να μην έχει στρες και συσσωρευμένη ενέργεια, και να είναι ισορροπημένος.

5) αν δεν δάγκωνε πότε το λουρί στη βόλτα και ξαφνικά το δαγκώσει κι αρχίσει να το τραβάει, είναι ένας τρόπος για να μας δείξει ότι, για κάποιον λόγο, δεν νιώθει άνετα στο συγκεκριμένο μέρος, ή εκείνη τη στιγμή.

Πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε

Για να σταματήσει ο σκύλος να δαγκώνει το λουρί του, ο κ. Μπούζης δίνει πέντε χρήσιμες συμβουλές.

1) ο πιο σωστός τρόπος για να διορθώσουμε αυτό το πρόβλημα στον σκύλο μας, είναι να βρούμε έναν σωστό επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων, ώστε να λάβει τη σωστή εκπαίδευση και να μας βοηθήσει να το λύσουμε.

2) φυσικά, η σωστή εκτόνωση του σκύλου μας κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι ένας, ακόμη, τρόπος για να μειώσουμε τις πιθανότητες να δαγκώνει το λουρί του, λόγω συσσωρευμένης ενέργειας.

3) καλύπτουμε όσο πιο σωστά γίνεται τους κανόνες ευζωίας του σκύλου μας, ώστε να μειώσουμε σημαντικά τις πιθανότητες να στρεσαριστεί, με αποτέλεσμα να δαγκώνει το λουρί στη βόλτα.

4) η εξοικείωση του σκύλου με τον οδηγό – λουρί είναι, επίσης, πολύ σημαντική, ώστε να μη νιώθει άβολα όταν το φορά. Αυτή γίνεται με θετικό συσχετισμό του λουριούΓια παράδειγμα, οπότε φοράμε το λουρί στον σκύλο, είτε θα του δίνουμε νόστιμες λιχουδιές, είτε θα παίζουμε μαζί του, ώστε κάθε φορά να νιώθει άνετα με αυτό.

5) όταν βγάζουμε βόλτα τον σκύλο μας, είναι σαν να οδηγούμε ένα αυτοκίνητο. Εάν αφαιρεθούμε, δεν φταίει το αυτοκίνητο για ό,τι κι αν συμβεί. Έτσι, όταν αγνοούμε τον σκύλο μας στη βόλτα, είμαστε αφηρημένοιμιλάμε στο κινητό κ.λπ, θα βρει τρόπο να μας δείξει τον εκνευρισμό του. Οπότε, σε όλη τη διάρκεια της βόλτας προσέχουμε τον σκύλο μας, ασχολούμαστε με διάφορα παιχνίδια μαζί του, ή με την εκπαίδευσή του, και περνάμε όμορφα μαζί. Έτσι, μειώνουμε πολύ τις πιθανότητες να βγάλει κάποιον εκνευρισμό και να δαγκώσει του λουρί του.

6) Τέλος, καλό είναι να μάθουμε να «διαβάζουμε» τον σκύλο μας και, έχοντας ένα καλό επίπεδο εκπαίδευσης, θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ό,τι κι αν συμβεί κατά τη διάρκεια της βόλτας – και όχι μόνο.

Ο εκπαιδευτής σκύλων, Νίκος Μπούζης

● Ο κ. Νίκος Μπούζης είναι απόφοιτος της Σχολής Εκπαιδευτών Σκύλων K9 door Ways και συνεχίζει τη μετεκπαίδευσή του, παρακολουθώντας σεμινάρια καταξιωμένων εκπαιδευτών πάνω σε νέες και καινοτόμες μεθόδους εκπαίδευσης σκύλων. Η σωστή εκπαίδευση των σκύλων σε πραγματικές συνθήκες, με σύγχρονες μεθόδους και χωρίς χρήση βίας, η ομαλή συμβίωση και συνύπαρξη ιδιοκτήτη σκύλου, αλλά και η συνεχής υποστήριξή τους, είναι οι λόγοι που τον οδήγησαν στη δημιουργία μίας Πρότυπης Σχολής Εκπαίδευσης Σκύλων στη Λάρισα. Και, όπως λέει: «Η αγάπη μου για τα ζώα εκδηλώθηκε από τη μικρή μου ηλικία. Η αδυναμία μου, όμως, για τους σκύλους «γεννήθηκε» όταν γνώρισα τη Λίζα, τον ημίαιμο Γερμανικό Ποιμενικό του παππού μου, σε ηλικία τεσσάρων ετών. Η αγάπη μου και η ενασχόληση με τα σκυλιά από μικρή ηλικία, με οδήγησε στην απόφαση να ασχοληθώ και επαγγελματικά με την εκπαίδευση των σκύλων». Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λάρισα.

Link Άρθρου