Σκύλος και ζέστη

Σκύλος και ζεστη, τρόποι και συμβουλές να κρατήσουμε τον σκύλο μας δροσερό και ασφαλή τους καλοκαιρινούς μήνες.

Εάν ο σκύλος μένει σε αυλή τότε  στο χώρο  αυτόν  θα πρέπει να υπάρχει ένα μέρος σκιερό (κατά προτίμηση από δέντρο) ώστε να μπορεί να ξεκουραστεί και να ρυθμίσει σωστά τη θερμοκρασία του. Το πάτωμα που θα ξεκουραστεί ο σκύλος, ουσιαστικά ο χώρος κάτω από τη σκιά, θα πρέπει να είναι ένας χώρος  όπου δεν κρατάει θερμότητα. Για παράδειγμα γκαζόν ή χώμα και όχι τσιμέντο το οποίο βράζει και υπάρχει κίνδυνος θερμοπληξίας. Εάν μένει στο εσωτερικό του σπιτιού ή σε διαμέρισμα τότε ρυθμίστε το air-condition ή τον ανεμιστήρα σε μία θερμοκρασία στην οποία θα νιώθει άνετα ο σκύλος. Προσοχή για κάποιες ράτσες όπως είναι το γαλλικό μπουλντόγκ, μπόξερ και άλλες οι οποίες έχουν κοντό ρύγχος και  και δυσκολεύονται να αναπνεύσουν όταν υπάρχει πολύ υγρασία και ειδικά τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Δεν πρέπει να τα κουράζουμε ειδικά τις πολύ ζεστές ώρες της ημέρας και δεν πρέπει να μένουν  σε εξωτερικό χώρο. Πάντα στο εσωτερικό του σπιτιού  με air condition στη  κατάλληλη θερμοκρασία.

Γεμίστε με δροσερό νερό μία πισίνα σκύλου ή εναλλακτικά μία παιδική πισίνα και αφήστε το σκύλο σας να το ευχαριστηθεί!  Για ράτσες όπως χάσκι, μαλαμούτ, Ακίτα και άλλες για τις οποίες το φυσικό τους περιβάλλον δεν είναι η ζέστη προσθέστε αρκετά παγάκια στην πισίνα και ο σκύλος σας θα ξετρελαθεί!

Δεν αφήνουμε πότε το σκύλο μας μόνο του στο αυτοκίνητο, ούτε με ανοιχτά παράθυρα ιδιαίτερα το καλοκαίρι  όπου μπορεί να ανέβει η θερμοκρασία πολύ γρήγορα μέσα σε μερικά λεπτά. Τα  σκυλιά δεν μπορούν να ιδρώσουν διότι δεν έχουν πόρους στο δέρμα τους και ρυθμίζουν τη θερμοκρασία τους με το λαχάνιασμα κατά κύριο λόγο. Έτσι λοιπόν πολύ γρήγορα μπορεί να έρθει η θερμοπληξία με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του. Όταν έχουμε τον σκύλο μας στο αυτοκίνητο πάντα το air condition ανοιχτό ή τα παράθυρα στο σωστό επίπεδο ώστε να μην μπορεί να βγάλει το κεφάλι του έξω και να κινδυνεύσει.

Έχουμε πάντα στη διάθεση του σκύλου μας άφθονο δροσερό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας και προσέχουμε να το αλλάζουμε συχνά ώστε να μην προλάβει να «βράσει».

Όταν βγάζουμε βόλτα το σκύλο μας προτιμούμε νωρίς το πρωί ή το απόγευμα και μετά, που έχει «πέσει» η θερμοκρασία. Ειδικά τις ώρες που έχει πολύ ζέστη προσέχουμε τη θερμοκρασία στο έδαφος. Το τσιμέντο και ειδικά η άσφαλτος απορροφούν πολύ γρήγορα τη θερμοκρασία και μπορεί πολύ εύκολα να καούν οι πατούσες του σκύλου μας. Ιδανικά δεν βγάζουμε βόλτα το σκύλο μας τις πιο θερμές ώρες της ημέρας. Εάν  όμως πρέπει να βγει οπωσδήποτε εκείνη την ώρα ελέγχουμε τη θερμοκρασία του εδάφους με τις παλάμες μας ώστε να είναι ανεκτή  και ασφαλής. Μία ακόμα εναλλακτική είναι να βγούμε σε μέρη όπως πάρκα που έχουν πολύ πράσινο  και όχι το καυτό τσιμέντο. Επίσης  αποφεύγουμε την έντονη άσκηση τις εξαιρετικά ζεστές ημέρες.

Εάν  πάμε για μπάνιο σε κάποια παραλία μπορούμε φυσικά να πάρουμε το σκύλο μας και να δροσιστεί στη θάλασσα μαζί μας. Όμως πρέπει να προσέξουμε κάποια πράγματα.  Όσο καθόμαστε στην παραλία φροντίζουμε πάντα να είναι στη σκιά και να υπάρχει δροσερό νερό στη διάθεσή του.  Αφού γυρίσουμε από το μπάνιο μας ξεπλένουμε πολύ καλά το σκύλο ώστε να αποφύγουμε τυχόν δερματοπάθειες ή άλλους ερεθισμούς.

Free tip: Δεν ξεχνάμε ποτέ να ρωτήσουμε το γιατρό μας για το τι χρειάζεται ο σκύλος μας τους καλοκαιρινούς μήνες για την προστασία του από τσιμπούρια, σκνίπες, κουνούπια και άλλα έντομα ώστε να είναι ασφαλής από διάφορες ασθένειες που μπορεί να προκύψουν εξαιτίας τους ή οποιουδήποτε άλλου παράγοντα. Επίσης τους κρατάμε μακριά από τοξικά φυτά και λουλούδια. Αυτά μπορεί να μην είναι μόνο τα γνωστά σε όλους μας, αλλά και κάποια τα οποία βρίσκονται στην καθημερινότητά μας. Ρωτήστε το γιατρό σας για το ποια είναι αυτά.

Καλό και ασφαλή καλοκαίρι με πολλά παιχνίδια με τον αγαπημένο μας τετράποδο φίλο!