Καλοκαίρι – 5 συμβουλές για ασφαλή συμβίωση με το σκύλο μας

 

Καλοκαιράκι, προγραμματίζουμε διακοπές, αλλά φροντίζουμε και το σκύλο μας είτε μένουμε σε διαμέρισμα, είτε διαθέτει το σπίτι μας αυλή. Τι μπορεί να συμβεί εάν αφήνουμε το σκύλο στο αυτοκίνητο, πως προσαρμόζουμε τον περίπατο, τις διακοπές μας και τη βόλτα μας στη θάλασσα.


Διαμέρισμα ή αυλή

Εάν μένουμε σε διαμέρισμα όταν λείπουμε από το σπίτι και είναι μόνος του ο σκύλος φροντίζουμε να έχει πάντα  την κατάλληλη θερμοκρασία. Είτε αφήνοντας το air condition ανοιχτό ή έναν ανεμιστήρα σε ένα επίπεδο που θα αισθάνεται άνετα. Ποτέ δεν αφήνουμε το σκύλο μόνο του στη βεράντα  οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.  Εάν ο σκύλος μας μένει σε αυλή φροντίζουμε το σπίτι του ή ο χώρος του  καθόλη τη διάρκεια της ημέρας να βρίσκεται σε μέρος με σκιά.  Να έχει πάντα δροσερό νερό στη διάθεσή του Επίσης σε σκιερό μέρος  και ιδανικά το αλλάζουμε Κάθε μία με δύο ώρες αναλόγως τη θερμοκρασία που επικρατεί.

Στο αυτοκίνητο

Δεν αφήνουμε ποτέ το σκύλο μας μόνο του στο αυτοκίνητο, ούτε με ανοιχτά παράθυρα ιδιαίτερα το καλοκαίρι όπου μπορεί να ανέβει η θερμοκρασία πολύ γρήγορα μέσα σε μερικά λεπτά. Τα  σκυλιά δεν μπορούν να ιδρώσουν διότι δεν έχουν πόρους στο δέρμα τους και ρυθμίζουν τη θερμοκρασία τους με το λαχάνιασμα κατά κύριο λόγο.  Έτσι λοιπόν πολύ γρήγορα μπορεί να έρθει η θερμοπληξία με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του.

Ο περίπατος

Όταν βγάζουμε βόλτα το σκύλο μας και ειδικά τις ώρες που έχει πολύ ζέστη προσέχουμε τη θερμοκρασία στο έδαφος.  Το τσιμέντο και ειδικά η άσφαλτος απορροφούν πολύ γρήγορα τη θερμοκρασία και μπορεί πολύ εύκολα να καούν οι πατούσες του σκύλου μας. Ιδανικά δεν βγάζουμε βόλτα το σκύλο μας τις πιο θερμές ώρες της ημέρας.  Εάν όμως πρέπει να βγει οπωσδήποτε εκείνη την ώρα βόλτα ελέγχουμε τη θερμοκρασία του εδάφους με τις παλάμες μας να είναι ανεκτή και ασφαλής.  Μία ακόμα εναλλακτική είναι να βγούμε βόλτα σε μέρη όπως πάρκα  όπου έχουν πολύ πράσινο και όχι το καυτό τσιμέντο.

Διακοπές

Η καθημερινή ρουτίνα για το σκύλο είναι πολύ σημαντική. Έτσι λοιπόν όταν πάμε διακοπές Πρέπει να τηρούμε το καθημερινό πρόγραμμα του. Εάν χρειαστεί το προσαρμόζουμε και   δεν ζορίζουμε το σκύλο μας με έντονο παιχνίδι, σωματική άσκηση ή εκπαίδευση τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας. Εάν  για μια-δυο μέρες χαλάσουμε το πρόγραμμα του σκύλου μας δεν θα μπερδευτεί. Όμως αν  σταματήσουμε να το τηρούμε για καιρό θα αγχωθεί και πιθανόν να βγάλει κάποιες αρνητικές συμπεριφορές που δεν υπήρχαν πριν.

Θάλασσα

Όταν πάμε για  μπάνιο στη θάλασσα δεν πιέζουμε το σκύλο μας να μπει με το ζόρι. Μόνο εάν το θέλει και αυτό με προσοχή για να μην γίνει αρνητική η εμπειρία του με αυτή.  Ειδικά εάν είναι η πρώτη του φορά διότι μπορεί να κουραστεί πολύ εύκολα και υπάρχει κίνδυνος ακόμη και πνιγμού. Επίσης προσέχουμε να μην απομακρυνθεί και να έχουμε πάντα τον έλεγχο.  Όσο καθόμαστε στην παραλία φροντίζουμε πάντα να είναι στη σκιά και να υπάρχει δροσερό νερό στη διάθεσή του. Αφού γυρίσουμε από το μπάνιο μας ξεπλένουμε  πολύ καλά το σκύλο μας ώστε να αποφύγουμε τυχόν δερματοπάθειες ή άλλους ερεθισμούς.  Δεν ξεχνάμε ποτέ να ρωτήσουμε τον  γιατρό μας για το τι χρειάζεται ο
σκύλος μας τους καλοκαιρινούς μήνες για την προστασία του από τσιμπούρια, σκνίπες, κουνούπια και άλλα έντομα ώστε να είναι ασφαλής από διάφορες ασθένειες που μπορεί να προκύψουν εξαιτίας τους ή από οποιοδήποτε άλλο παράγοντα.

Link