Επιθετική Προβληματική Συμπεριφορά στους Σκύλους. Πως Αναπτύσσεται;

Επιθετική Προβληματική Συμπεριφορά στους Σκύλους

Συχνά αναρωτιούνται οι ιδιοκτήτες πως αναπτύχθηκε επιθετική προβληματική συμπεριφορά στον σκύλο τους.
Αρχικά πρέπει να καταλάβουμε ότι μία επιθετική προβληματική συμπεριφορά δημιουργείται και αυξάνεται σταδιακά και όχι ξαφνικά και απότομα.
Για παράδειγμα όταν ο σκύλος γαβγίζει συνέχεια και σε λάθος ώρες, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες δίνουν μία λιχουδιά ή ένα χάδι ή ξεκινούν να παίζουν μαζί του για να σταματήσει. Αυτές οι ενέργειες δίνουν λάθος μήνυμα στον σκύλο γιατί ουσιαστικά επιβραβεύουν την συγκερκιμένη συμπεριφορά του και οξύνεται το πρόβλημα.

Το ίδιο ισχύει και όταν γαβγίζει σε κάποιον άγνωστο στη βόλτα ή φοβάται να πλησιάσει κάποιον-κάτι ή να περάσει από κάποιο σημείο. Δηλαδή δεν πρέπει να προσπαθήσουμε να ηρεμήσουμε τον σκύλο μας με χάδια και λιχουδιές διότι πάλι ενισχύουμε την λάθος συμπεριφορά του και ταυτοχρόνως διογκώνουμε το πρόβλημα της επιθετικότητας ή της φοβίας του.
Για παράδειγμα ακόμη και το απλό “ποιός είναι” που λέμε στον σκύλο μας έντονα και τονίζοντας το, δημιουργεί σταδιακά επιθετικότητα.
Η λύση είναι να μάθουμε όλοι πως πρέπει να συμπεριφερόμαστε σε κάθε προβληματική συμπεριφορά. Πότε να δίνουμε επιβράβευση, πως να ενισχύσουμε την θετική συμπεριφορα του και πως να αποδυναμώσουμε την αρνητική.
Με την κατάλληλη εκπαίδευση και την σωστή ενημέρωση όλα μπορούν να προληφθούν και να βελτιωθούν ακόμη και σοβαρά προβλήματα επιθετικότητας.

Για να προλάβετε και να βελτιώσετε οποιαδήποτε επιθετική ή προβληματική συμπεριφορά του σκύλου σας επικοινωνήστε μαζί μας !

Larisa Dog Academy
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6946275779